Puppyhandelaar vervalste handtekeningen en stempels in papieren

De rechtbank Noord-Nederland, locatie Leeuwarden, heeft op 12 juli jongstleden uitspraak gedaan in een zaak over oplichting.

Puppyhandelaar vervalste handtekeningen en stempels in papieren

De verdachte stond in deze zaak terecht voor oplichting en valsheid in geschrift. Hij bood via Marktplaats honden en puppy’s aan. De verdachte deed zich voorkomen als een professionele hondenverkoper, die puppy’s verkocht die in een goede gezondheid verkeerden. Hij vertelde de potentiele kopers dat de puppy’s ingeënt waren en vrij waren van ziekten, ze bleken echter allemaal een zwakke gezondheid te hebben. Om de (potentiele) kopers te overtuigen dat de honden gezond waren hebben de verdachte en de medeverdachte vaccinatieboekjes en inentingspaspoorten aan de kopers gegeven, waaruit bleek dat de honden waren ingeënt en klinisch waren onderzocht door een dierenarts. Dit was echter niet het geval, de verdachte had de boekjes en de hondenpaspoorten zelf voorzien van een valse stempel van een dierenarts en daarbij zelf een handtekening gezet.

 

Oordeel rechtbank Leeuwarden

Uit de bewijsstukken blijkt het navolgende. De verdachte en de medeverdachte hebben samen een handel in puppy’s opgezet. De puppy’s werden bij een hondenhandelaar gekocht en werden vervolgens op Marktplaats te koop aangeboden. De verdachte was veelal bij de verkoop aanwezig. De verdachte was degene die vaak het vaccinatieboekje overhandigde aan de kopers. In de boekjes ontbraken dierenartsstempels, de verdachte heeft verklaard zelf voor deze stempels te hebben gezorgd. De rechtbank Leeuwarden stelt dat er op grond van deze feiten en omstandigheden sprake was van een nauwe en bewuste samenwerking tussen de verdachte en de medeverdachte, die in de kern bestond uit een gezamenlijke uitvoering.

De rechtbank Leeuwarden stelt voorts dat de verdachte zich samen met de medeverdachte tegenover (potentiele) kopers heeft voorgedaan als een professionele hondenhandelaar, die gezonde honden verkocht. Hij stelde hiertoe dat de puppy’s waren ingeënt en vrij waren van ziekten, als bewijs waarvan hij een vaccinatieboekje of een inentingenboekje aan de kopers meegaf. Deze boekjes waren door de verdachte en medeverdachte echter zelf voorzien van valse stempels en een handtekening. Daarnaast gebruikten de verdachten valse namen op Marktplaats, dit om te voorkomen dat zij als broodfokkers werden gezien. Wanneer kopers naar de moederhond vroegen, dan werd er een smoes verteld dat deze hond tijdelijk ergens anders verbleef. Tot slot bleek dat de leeftijd die de verdachten noemden over de honden vaak niet klopten. Dit is na de koop van de puppy’s door een dierenarts geconstateerd. De rechtbank Leeuwarden stelt dat de verdachten een onjuiste voorstelling van zaken hebben gegeven, waardoor de kopers zijn bewogen tot het betalen van de overeengekomen koopprijs.  Uit de aangiften van de slachtoffers blijkt dat zij zijn afgegaan op de informatie die bij de Marktplaatsadvertentie werd vermeld en de mededelingen en verstrekte vaccinatie- en inentingenboekjes van verdachten over de gezondheid van de honden. De rechtbank Leeuwarden stelt dat de kopers de honden niet zouden hebben gekocht als zij wisten van de achtergrond van de puppy’s en indien zij wisten dat zij vervalste informatie ontvingen. Tot slot stelt de rechtbank dat de verdachte zelf stempels heeft gezet en handtekeningen heeft geplaatst in de boekjes. De verdachte heeft immers bekend dat hij zijn zelf bestelde stempels wel eens in een vaccinatieboekje heeft geplaatst en er een handtekening bij krabbelde.

De rechtbank Leeuwarden acht wettig en overtuigend bewezen dat de verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan het medeplegen van oplichting en valsheid in geschrift, meermalen gepleegd. De verdachte is veroordeeld tot een taakstraf voor de duur van 80 uur en tot het betalen van geldboetes. Ook is er € 1.650,00  aan wederrechtelijk verkregen voordeel toegewezen.

 

Strafrechtadvocaat oplichting Leeuwarden

In deze zaak waren veel bewijsmiddelen aanwezig, waardoor de verdachte werd veroordeeld voor oplichting. Zelf verdacht van oplichting? Een ervaren strafrechtadvocaat kan u bijstaan! De strafrechtadvocaat zal uw processtukken opvragen om een goed en sterk verweer te kunnen voeren. Hierdoor zal de advocaat een zo laag mogelijke straf, of indien mogelijk zelfs vrijspraak, voor u bereiken. Wanneer u het contactformulier invult neemt een ervaren advocaat voor oplichting direct gratis en vrijblijvend contact met u op voor uw strafzaak in Leeuwarden! Wij werken landelijk, voor een vast tarief en op basis van pro deo.

Geschreven door

Juridisch medewerker
Op