Portier veroordeeld voor vijftal mishandelingen tijdens werktijd

De rechtbank Leeuwarden heeft op 29 mei 2018 uitspraak gedaan in een zaak over een vijftal mishandelingen tijdens de werktijd van een portier.

Portier veroordeeld voor vijftal mishandelingen tijdens werktijd

De verdachte in deze zaak stond terecht voor een vijftal mishandelingen. De verdachte was werkzaam als portier in een café, waar alle mishandelingen plaatsvonden, terwijl hij in de uitoefening van zijn functie was. Zo werd de verdachte er onder andere van verdacht dat hij een slachtoffer heeft mishandeland door op hem te gaan zitten en met kracht een knie in zijn hals te plaatsen en een ander slachtoffer hardhandig op de grond heeft gegooid en eveneens op hem is gaan zitten en een knie in zijn hals heeft geplaatst. Ook ten aanzien van een ander slachtoffer werd de verdachte ervan verdacht dat hij, terwijl het slachtoffer op de grond lag, met kracht een knie in zijn hals te hebben geplaatst. Daarnaast werd de verdachte ervan verdacht een slachtoffer met kracht een voorwaartse trap te hebben gegeven in de maagstreek en een ander slachtoffer heeft mishandelend door hem in een nekklem te houden.

 

Standpunt strafrechtadvocaat mishandeling

De advocaat van de verdachte stelt allereerst dat alle slachtoffers en de met hen bevriende getuigen onder invloed waren van (veel) alcohol en mogelijk drugs. Daarnaast stelt de advocaat dat als de tenlastegelegde feiten bewezen kunnen worden, moet worden geldt op het feit dat de verdachte telkens zijn werk als portier deed, waarbij hij tijdens zijn werkzaamheden zoveel mogelijk heeft voorkomen dat de situatie zou escaleren. De verdachte was als portier bevoegd om iemand uit een horecagelegenheid  te verwijderen en daarbij aan te raken, wanneer de verdachte hierbij binnen de grenzen van de redelijkheid blijft, kan mishandeling niet worden bewezen. De advocaat stelt dat de verdachte bij alle tenlastegelegde feiten binnen de grenzen van de redelijkheid is gebleven.

Daarnaast bepleit de advocaat ten aanzien van één van de tenlastegelegde feiten dat de verdachte een trap in de maagstreek van het slachtoffer heeft gegeven ter bescherming van zijn collega. En ten aanzien van een ander tenlastegelegd feit stelt de advocaat dat de verdachte en het slachtoffer in een kleine ruimte bovenaan een steile trap stonden, waardoor de verdachte geen redelijk alternatief scenario voor zijn handelen had dan het slachtoffer in een nekklem vast te pakken.

 

Oordeel rechtbank Leeuwarden

De rechtbank Leeuwarden stelt dat alle tenlastegelegde feiten hebben plaatsgevonden in een café in Leeuwarden, waar verdachte werkzaam was als portier. De rechtbank Leeuwarden stelt dat gelet op de opgenomen bewijsmiddelen wettig en overtuigend bewezen is dat de verdachte (een deel van) de tenlastegelegde feiten heeft begaan. De vraag die de rechtbank Leeuwarden vervolgens beantwoordde was de vraag of de verdachte de feiten mocht verrichten in het kader van de uitoefening van zijn werkzaamheden als portier, waardoor zijn gedrag gerechtvaardigd was. In dat geval moet de verdachte worden vrijgesproken van mishandeling.

De rechtbank Leeuwarden acht al met al wettig en overtuigend bewezen, aan de hand van een veelheid aan bewijsmiddelen, dat de verdachte het tenlastegelegde heeft begaan. De verdachte werd veroordeeld tot een taakstraf voor de duur van 100 uren en tot schadevergoedingen aan 2 van de slachtoffers.

 

Strafrechtadvocaat mishandeling Leeuwarden

In deze zaak waren veel bewijsmiddelen aanwezig, waardoor de verdachte werd veroordeeld voor mishandeling. Zelf verdacht van mishandeling? Een ervaren strafrechtadvocaat kan u bijstaan! De strafrechtadvocaat zal uw processtukken opvragen om een goed en sterk verweer te kunnen voeren. Hierdoor zal de advocaat voor u een zo laag mogelijke straf, of indien mogelijk zelfs vrijspraak, bereiken. Wanneer u het contactformulier invult neemt een ervaren advocaat voor mishandeling direct gratis en vrijblijvend contact met u op voor uw strafzaak in Leeuwarden! Wij werken landelijk, voor een vast tarief en op basis van pro deo.

Geschreven door

Juridisch medewerker
Op