Zwaar vuurwerk leidt tot zwaar lichamelijk letsel

De rechtbank Noord-Nederland, locatie Leeuwarden, heeft op 27 maart 2018 uitspraak gedaan in een zaak over zware mishandeling.

Zwaar vuurwerk leidt tot zwaar lichamelijk letsel

De verdachte in deze zaak stond terecht voor zware mishandeling. Uit de bewijsmiddelen blijkt het navolgende. In de buurt van een café is zwaar vuurwerk tussen de benen van het slachtoffer ontploft. Als gevolg van de knal heeft het slachtoffer een permanente gehoorbeschadiging opgelopen. Het slachtoffer heeft verklaard dat hij kort na de knal de verdachte heeft gezien.

De rechtbank Leeuwarden oordeelde als volgt. Een getuige heeft verklaard dat hij zag dat een hem bekende, de verdachte, iets weggooide wat ontplofte en een enorme knal gaf en waarvan zijn oren suisden. Een andere getuige heeft verklaard dat hij vrij zicht had op de verdachte, dat de afstand ongeveer 4 meter was tussen hem en de verdachte toen de verdachte met het vuurwerk gooide. Het vuurwerk kwam vervolgens terecht in een groep, waarin het slachtoffer zich bevond. Deze getuige heeft de verdachte  vervolgens aangesproken over het gooien van het zware vuurwerk. Nog een andere getuige heeft verklaard dat hij zag dat de verdachte vuurwerk op straat gooide en dat dit een zeer harde knal veroorzaakte. De getuige stelde hierbij dat hij goed zicht had op de verdachte toen hij het vuurwerk gooide en dat het zeer krachtig en gevaarlijk vuurwerk betrof. Weer een andere getuige heeft gezien dat er vuurwerk werd gegooid. Zij zag vervolgens de verdachte, die zij van naam en gezicht kent, het vuurwerk gooien. Deze getuige heeft de verdachte eveneens aangesproken op het gooien van het vuurwerk. Doordat het volgens de getuige een enorme knal veroorzaakte, betrof het zwaar vuurwerk. Een getuige heeft tot slot verklaard dat hij heeft gezien dat de verdachte vuurwerk gooide en dat hij later zag dat een persoon die behoorde tot het groepje waar het vuurwerk tussen ontplofte, een bebloed been had en dit kwam door het vuurwerk dat verdachte heeft gegooid. De getuige heeft de verdachte hierop aangesproken en gezegd dat het een hele domme actie was.

De getuigen hebben de verklaringen pas op een later tijdstip afgelegd, maar de rechtbank Leeuwarden oordeelt dat dat niet maakt dat deze onjuist of onbetrouwbaar zijn. Daarnaast heeft de verdachte gesteld aangesproken te zijn door getuigen, wat aansluit bij de getuigenverklaringen. Al met al acht de rechtbank Leeuwarden wettig en overtuigend bewezen dat de verdachte zwaar vuurwerk heeft gegooid, waardoor het slachtoffer letsel heeft opgelopen.

 

Zwaar lichamelijk letsel?

De rechtbank Leeuwarden moest vervolgens beoordelen of het letsel te kwalificeren was als zwaar lichamelijk letsel. Het slachtoffer heeft een gehoorbeschadiging opgelopen, waarvoor geen genezing mogelijk is, als gevolg van het incident. De rechtbank Leeuwarden oordeelt dat een onomkeerbare gehoorstoornis, waarbij sprake is van een ernstige beperking op het functioneren van het slachtoffer is aan te merken als zwaar lichamelijk letsel. De rechtbank Leeuwarden heeft de verdachte veroordeeld ter zake van zware mishandeling en heeft de verdachte veroordeeld tot een taakstraf voor de duur van 200 uren, een gevangenisstraf voor de duur van 90 dagen waarvan 89 voorwaardelijk met een proeftijd van één jaar en tot betaling van schadevergoeding.

 

Strafrechtadvocaat zware mishandeling Leeuwarden

Zelf verdacht van zware mishandeling? Een ervaren strafrechtadvocaat kan u bijstaan! De strafrechtadvocaat zal uw processtukken opvragen om een goed en sterk verweer te kunnen voeren. Hierdoor zal de advocaat een zo laag mogelijke straf, of indien mogelijk zelfs vrijspraak, voor u bereiken. Wanneer u het contactformulier invult neemt een ervaren advocaat voor zware mishandeling direct gratis en vrijblijvend contact met u op voor uw strafzaak in Leeuwarden! Wij werken landelijk, voor een vast tarief en op basis van pro deo

Geschreven door

Juridisch medewerker
Op